Zaalwacht: hoe werkt dat?

Laatst gewijzigd:

Elke thuisdag hebben twee teams zaalwacht. (zie het zaalwachtschema) Zij dragen zorg voor de opbouw van de velden ’s ochtends, ontvangst van de tegenstanders en scheidsrechters, de wedstrijdformulieren, het fluiten/tellen van de jeugdwedstrijden en het controleren of alle wedstrijdresultaten in de nieuwe digitale tool van de Nevobo staan. Dat klinkt als veel werk, maar het is ook vooral gezellig. Meestal komt er een mand versnaperingen en drankjes mee en is de dag om voor je er erg in hebt...

Zaalwacht protocol (PDF)

Korte versie zaalwachtprotocol
Aanwezig. 
Je bent aanwezig van 8:15 tot ca. 22 uur (tot na afloop van de laatste wedstrijden die om 20:00 beginnen in hal 1)

Wedstrijdschema van te voren zelf printen en ophangen. Deze het materiaalhok vind je de CrewKist, onder het rek van de netten. Daarin zitten ook pennen en fluitjes, en hesjes met de opdruk VVU-Crew, waarmee de zaalwacht herkenbaar wordt.

De velden opbouwen en de netten voor jeugdwedstrijden op juiste hoogte hangen. De rest van de dag hangt ieder (senioren-)team zelf het net op de juiste hoogte.

Ontvangsthal. In de ontvangsthal wordt de wedstrijdtafel opgebouwd. Het spandoek 'Welkom bij VVUtrecht’ ophangen en de roll-upbanners van onze club en sponsors in de ontvangsthal. Deze vind je in de kast onder de trap naar de Heksenketel, de sleutel is te vinden in het sleutelkastje aan de trap.

Het centercourt en de tribunes worden rond 16:30 uur opgebouwd en na de laatste wedstrijd ook afgebroken. De laatste teams ruimen de overige velden op en ruimen de rommel naast hun veld op.

Stel 2 coördinatoren aan per zaalwachtteam die verantwoordelijk zijn voor het op tijd starten van wedstrijden, inlopen op lege velden, alle netten op juiste hoogte, tellers en scheidsrechters op tijd aanwezig.

De zaalwacht fluit jeugdwedstrijden, behalve de mini’s (door A-jeugd). Verdeel onderling van tevoren wie wanneer fluit, zodat iedereen weet wat zijn/haar taak is. 

Wedstrijden fluiten: voor 1e en 2e klasse en Topklasse jeugd is een licentie nodig. Voor jeugd en 3e en 4e klasse is de digitale instaptoets nodig. Bij fluiten zonder licentie of toets volgt een boete.

Scheidsrechters moeten 30 min voor aanvang wedstrijd aanwezig zijn (zie kopje).

Voor elke wedstrijd zijn tellers aangewezen, meestal van ervoor of erna spelende teams. Gebruik het Digitaal Wedstrijdformulier. Voor derde divisie en hoger wordt nog gebruikt gemaakt vanhet oude grote formulier. Voor Promotieklasse en lager wordt het DWF gebruikt, bij voorkeur tijdens de wedstrijd. Elk team is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het DWF.  Dit betekent dat het volledig invullen en ondertekenen samen met de scheidsrechter/tellers en de aanvoerder van de tegenstander nu de verantwoordelijkheid is van elk team apart. 

uitleg-dwf-small 

Gebruik als leidraad voor het starten van de wedstrijd het Wedstrijdprotocol (zie map in de CrewKist). 

Zorg dat de wedstrijdtafel altijd bemand is. Mocht dat even niet mogelijk zijn, zorg dan dat je je zaalwacht-hesjes draagt voor herkenbaarheid en laat een briefje achter zodat mensen weten hoe ze je kunnen vinden.

Aanvullende informatie

Coördinatoren | Elk zaalwachtteam stelt 2 coördinatoren aan (totaal 4). Zij zijn er verantwoordelijk voor dat elke wedstrijd op tijd start, dat er eventueel al ingelopen kan worden op lege velden, dat alle netten op tijd op de juiste hoogte hangen, dat er altijd geruime tijd van tevoren tellers en scheidsrechters aanwezig zijn. Ook als er officieel andere teams ingedeeld zijn om te fluiten en tellen, is de zaalwacht er verantwoordelijk voor dat deze mensen ook daadwerkelijk aanwezig zijn bij de wedstrijd. Daarnaast hebben deze coördinatoren het overzicht of er die dag toevallig lege plekken in het schema zijn waar wedstrijden op kunnen starten als hun officiële speelveld niet op tijd beschikbaar is etc.

Scheidsrechters worden geacht 30 min voor aanvang van de wedstrijd aanwezig te zijn. Zorg ervoor dat het inlopen en spelen start op het moment dat het veld vrij is. Als leidraad voor het starten van de wedstrijd kun je kijken naar het wedstrijdprotocol. Het warmlopen is hier niet in meegenomen dus beoordeel als scheidsrechter wanneer het verantwoord is te beginnen met inslaan. Zorg er dus voor dat teams niet te lang inspelen en beoordeel hoeveel tijd nodig is (teams kunnen zich al hebben warm gelopen op een ander veld, en bij de jeugd kan de inspeeltijd ook vaak korter dan meestal gebeurt).

Consumptiebonnen | De scheidsrechtersbonnen voor de Nevobo-scheidsrechters hebben de teams vanaf de promotieklasse zelf. 

Scheidsrechters senioren | Als je team ingedeeld staat om senioren in de 1e en 2e klasse te fluiten, moet er iemand met een VS2-licentie fluiten. Voor de 3e en 4e klasse is alleen de digitale instaptoets nodig.

Indien er geen scheidsrechter in je team zit dien je als team voor een scheidsrechter (met verenigingslicentie) te zorgen en je op te geven voor de scheidsrechterscursus. Wanneer een wedstrijd door een niet-gerechtigde scheidsrechter wordt gefloten leidt dit tot een boete, die op het functionerende team verhaald kan worden. 

Scheidsrechters jeugdwedstrijden en digitale instaptoets | Dit jaar heb je voor het fluiten van jeugdwedstrijden ook de digitale instaptoets nodig. Voor het fluiten van jeugdwedstrijden van de A- en B-jeugd in de topklasse is een VS2-licentie nodig, net als bij de senioren in de 1e en 2e klasse.
De digitale instaptoets van de Nevobo bestaat uit 20 meerkeuzevragen, waarvan je er minimaal 16 goed moet hebben. Haal je dat niet, dan krijg je tips op basis van de gemaakte fouten, met linkjes welke spelregels je even door kunt nemen. En dan doe je ’m meteen nog ’s. Net zolang tot je ’m haalt. Als je al wat langer volleybalt ken je de meeste antwoorden al. Zorg dat je gehele team deze toets heeft gedaan VOORdat de zaalwacht begint. Fluiten zonder deze toets levert helaas boetes op! Doe ’m meteen: naar de digitale instaptoets.

Het Digitale Wedstrijdformulier (DWF) is in seizoen 2013-14 door de Nevobo ingevoerd, maar wordt nog niet in alle competities toegepast. D1, D2, H1 en H2 werken nog met het oude grote formulier. Naast het digitaal invoeren houden de tellers ook een (eenvoudig) papieren formulier bij. Zo zijn we niet afhankelijk van technische problemen in de zaal met wifi of apparaten. Wanneer de tellers het invoeren niet zelf kunnen, moet de zaalwacht de gegevens aan de hand van het papieren formulier invoeren in het DWF. Instructies daartoe staan op de achterkant van het papieren formulier. Bekijk ter voorbereiding van je zaalwacht de dwf-demo of bekijk het filmpje:

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/meWH895N0-E" seamless="seamless" allowfullscreen></iframe>

Op dwf.volleybal.nl kun je inloggen met je Nevobo-account (dat je kunt aanmaken met de relatiecode op je spelerskaart). In de zaalwachtmap zit ook alle informatie over het DWF en je kunt natuurlijk ook altijd een van ons aanschieten in de zaal of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aan het eind van de dag moeten alle wedstrijden t/m promotieklasse via DWF zijn ingevuld. Kom je er als zaalwacht niet uit, schakel dan op tijd iemand van het wedstrijdsecretariaat in. Het wedstrijdsecretariaat haalt na de laatste wedstrijden alle grote en kleine formulieren op bij de zaalwacht en vult de uitslagen van D1, D2, H1 en H2 in.

Aantal sets, velden en nethoogten

In de Topklasse en Hoofdklasse van de jeugdcompetitie A, B en C worden vier sets gespeeld. Bij een stand van 2-2 wordt er een vijfde set gespeeld. Voor de competitiepunten heeft dit ‘4+1 systeem’ dezelfde puntentelling als bij de senioren.

In de eerste en tweede klasse van de jeugdcompetitie A, B en C in de regio West worden er altijd vier sets gespeeld. De eindstanden van een wedstrijd kunnen zijn 4-0, 0-4, 3-1, 1-3 en 2-2. Bij een stand van 2-2 wordt er hier geen 5e set gespeeld. Alle sets worden gespeeld volgens de spelregels. Voor de competitiepunten bij dit ‘4+0 systeem’ geldt één punt per gewonnen set. 

In de CMV-competitie worden drie sets van vijftien minuten gespeeld

Nethoogte en veldafmetingen | Het standaard-speelveld voor dames en heren is 18 x 9 meter.
Nethoogte
dames: 2.24 m, heren: 2,43 m. Nethoogten voor jeugdwedstrijden zijn terug te vinden in het zaalwachtdocument.

Tellen

Wanneer je ingedeeld staat om te tellen zijn een aantal dingen belangrijk om te weten. Allereerst is het belangrijk dat je op tijd bij de wedstrijd aanwezig bent (uiterlijk een kwartier van tevoren) zodat de wedstrijd op tijd kan starten. Bij de wedstrijd houd je de puntentelling bij op het telbord en na elke set schrijf je de setstanden op een briefje (of houd je bij op je telefoon). Tijdens de set is het mogelijk dat er time-outs worden aangevraagd. Elk team heeft recht op twee time-outs per set. Meestal houdt de scheidsrechter bij hoeveel time-outs er zijn aangevraagd door beide teams, maar het kan voorkomen dat de scheidsrechter dat even niet meer weet. Hij/zij kan dan aan de tellers vragen hoeveel time-outs er nog te vergeven zijn. Het is dus ook handig om dit bij te houden als teller zijnde! Dat kan met de kleine cijferbordjes op het telbord, en anders houd je dit ook bij op het briefje of telefoon. Het aantal wissels per set is 6 voor ieder team. Ook dit zal de scheidsrechter in de gaten houden, maar hier geldt hetzelfde als bij een time-out dat er de mogelijkheid is dat de scheidsrechter aan de teller kan vragen hoeveel wissels een bepaald team nog heeft. Het allerbelangrijkste is dat je tijdens het tellen goed oplet en niet op je telefoon zit te kijken! Dit is erg vervelend voor de scheidsrechters en spelende teams. Na de wedstrijd hoeft alleen ingevuld te worden welke spelers/speelsters gespeeld hebben, dus de stand waarop gewisseld wordt hoeft niet bijgehouden te worden. Aan het eind van de wedstrijd kan je niet direct weglopen, maar moet je nog even wachten op de scheidsrechter en coaches van beide teams. Samen met hen zal je de setstanden invullen in DWF (digitaal wedstrijdformulier) en wanneer iedereen akkoord is, is de wedstrijd echt afgelopen en mag je naar huis/je team. 

Samenvattend

  • Je bent op tijd aanwezig bij de wedstrijd als je moet tellen
  • Tijdens het tellen houd je de setstanden, aantal time-outs en wissels bij (per set).
  • Je houdt je aandacht volledig bij de wedstrijd.
  • Na de wedstrijd vul je samen met de coaches en scheidsrechter het DWF in. 
  • Daarna mag je naar huis, je team of de Heksenketel!