De uitdagingen van een technisch manager

Laatst gewijzigd: . .

Sinds oktober 2020 heeft VV Utrecht een technisch manager, Daan van Haarlem. Hij is aangesteld met een maatschappelijke opdracht (zie ook het nieuwsbericht). Wij van de communicatiecommissie vroegen hem hoe zijn wereld van de sportende jeugd en volleybal in de regio er na pak en beet een half jaar uitziet. In drie woorden: anders dan verwacht. Door corona is een groot deel van zijn oorspronkelijke werk niet doorgegaan (neem bijv. de volleybal clinics op basisscholen). Zijn bevlogenheid en enthousiasme is er echter niet minder om.

 

Eerst naar de tekentafel

Corona geeft hem veel tijd om onderzoek te doen en plannen uit te werken. Bijvoorbeeld voor de jeugdafdeling binnen VVU en een regionaal trainingscentrum (RTC), dat nu nog ontbreekt in de regio Utrecht. Hij legt contacten met de Nevobo en gaat in gesprek met andere verenigingen. Dit om ervaringen op te doen, kennis uit te wisselen en de komende jaren samen op te trekken, bijvoorbeeld met het oog op het RTC. Daan: “Hierbij helpt het natuurlijk wel dat ik een tijd bij de bond heb rondgelopen en daar goede contacten heb.” 

 

Eigen jeugd in de topteams van VVU

Binnen de vereniging heeft hij concrete voorstellen gedaan voor het professionaliseren van de jeugdafdeling. “Ik merk dat men enthousiast is over het plan dat er nu ligt”. Maar als het plan klaar is, dan begint het eigenlijk pas. Dan volgen gesprekken met de TC en trainers om de juiste personen op de juiste plek te zetten en op deze wijze zowel toplijn- als competitieteams zo goed mogelijk te faciliteren. Het gaat hierbij echt om een meerjarenplan. “In de toekomst zie ik het liefst VVU-teams op topniveau spelen, met spelers en speelsters uit de eigen opleiding die het VVU-gevoel dragen.” 

 

Opleiden van talent in de regio met de Utrecht Volleybal Academy

De structuur van de RTC’s gaat veranderen. Dit geeft ons de kans om invulling te geven aan een lang gekoesterde wens. Daarom is de gloednieuwe Utrecht Volleybal Academy ontwikkeld. Hier wordt talentvolle jeugd tot 15 jaar opgeleid. De Nevobo en Sport Utrecht hebben hierin een belangrijke rol. Denk daarbij aan talentbegeleiding, voeding maar ook aan mentale ondersteuning. Het is dus echt een totaalpakket. En een mooi visitekaartje voor de regio! Enthousiast: “Ik kijk echt uit naar dit resultaat”.

 

Sport en bewegen onder de aandacht

Sportstimulering op basisscholen is een mooie manier om volleybal onder de aandacht te brengen. Hiermee willen we de jeugd in beweging krijgen en de waarde van volleybal laten ervaren. Dit is dan ook echt een onderdeel van zijn maatschappelijk gedreven opdracht. “Ik hoop hier in het komende jaar zonder Corona weer volop mee door te kunnen gaan. Want er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om dit doel te bereiken.” 

 

Het nieuwe seizoen

De insteek voor het opleiden van jeugd en de Utrecht Volleybal Academy zullen beide in september starten. Dit wil niet zeggen dat het dan klaar is. Er zijn nog genoeg ambities en plannen om de jeugd in de regio aan het sporten en op topniveau te krijgen. Daan kijkt daar erg naar uit. “Als ik weer aan de slag ga met trainers en jeugd, dan voelt dit werk niet als een baan, maar als een hobby waar ik mijn werk van heb gemaakt.”

Om te reageren op dit artikel dien je aangemeld te zijn