ABC-instroom met Basic Skills

Basic Skills is een training voor instromende ABC-jeugd, om de basistechnieken van het volleybal onder de knie te krijgen voordat zij competitie gaan spelen. Met Basic Skills krijg je als instromer een vliegende start en kun je beter meedraaien in de trainingen en wedstrijden van het team waarin je terechtkomt. B- en A-jeugd (ca. 14-17 jaar) start automatisch in Basic Skills. Als je in een C-team geplaatst wordt (ca. 12-13 jaar), dan start je direct in een team en kun je daarnaast Basic Skills als extra training volgen.

Net als bij de reguliere trainingen geldt dat er drie gratis proeftrainingen zijn, waarbinnen je ook een training kunt meedoen of een wedstrijd kunt bekijken van het team waarin je waarschijnlijk gaat spelen. Basic Skills is één training per week (tijd en locatie: zie trainingstijden).

Wil jij je opgeven voor Basic Skills? Meld je aan met een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat is Basic Skills? | Basic Skills is een cyclus van 10 trainingen die 4x per jaar start, maar je kunt op elk moment instromen. De trainingsgroep bestaat uit jongens en meisjes tussen ca. 13 en 17 jaar. Je krijgt gerichte training op bovenhands/set-up, onderarms/pass, service/aanval, blokkeren/verdedigen en spelsystemen. In principe word je na één cyclus in een competitieteam geplaatst. Korter kan ook, als je vanuit school of thuis al enige basistechnieken beheerst. En langer kan ook, als je liever nog wat meer leert voordat je in een team stapt. Ook als je al lid bent en in een ABC-team speelt, maar bepaalde technieken wilt bijschaven dan ben je welkom. Kijk dan wanneer welke technieken behandeld worden en sluit aan bij die trainingen.

Voordelen van Basic Skills | Basic Skills is in 2017/18 ingevoerd. Deze opzet heeft een aantal belangrijke voordelen. Tot voor kort werden instromers direct in teams geplaatst, maar daar waren zij op trainingen in oefeningen vaak een remmende factor en in de wedstrijden kwamen ze weinig aan spelen toe. Het spel- en technische niveau van de instromer bleef zo structureel achter, wat niet bevorderlijk was voor het spelplezier en het zelfvertrouwen. Het inpassen van een instromer ging ook vaak ten koste van de bestaande teamleden en remde ook hun ontwikkeling af.

Door nieuwkomers nu via Basic Skills in te laten stromen, kunnen de trainingen van de lagere teams, waar de instromers meestal in geplaatst worden, op een constanter niveau gegeven kunnen worden. Ook is het voor de trainers prettiger om een groep te trainen, waarbinnen het technisch niveauverschil niet te groot is. De oefeningen hoeven minder gedifferentieerd te zijn en er kunnen complexere team- en positieoefeningen gedaan worden.

Basic Skills heeft dus voordelen voor zowel de instromer als voor de bestaande leden en trainers. Daarnaast is er nog een klein voordeeltje, dat instromende talenten beter ontdekt worden. Motorisch sterke kinderen die de basistechnieken snel oppikken, of kinderen met een sterke ambitie om veel te spelen kunnen misschien in de hogere teams instromen. Met Basic Skills kunnen we dat beter inschatten en kan de instromer sneller in het team terechtkomen dat het best bij haar of hem past.