De Jeugd en de V-factor

Sinds 2016 hebben we de campagne VV=U: de club zijn we samen. En we mogen wel stellen: VVU floreert! Dat kunnen we alleen maar in stand houden (en zelfs nóg verder verbeteren!) als vele handen ervoor zorgen dat alle taken en functies die het volleyballen mogelijk maken goed uitgevoerd worden. Dus vanuit het bestuur werken we er hard aan dat iedereen z’n steentje bijdraagt. Ook van onze jeugdleden en ouders verwachten we dat zij de handen uit de mouwen steken. Hieronder zie je de taken die je als jeugdlid of ouder kunt (en soms moet) uitvoeren.

1. Fluiten. Jeugdleden van 16 jaar of ouder (meestal A-jeugd), fluiten mini- en C-wedstrijden. Hiervoor halen zij hun VS1-diploma via www.volleybalmasterz.nl. Dat kost je een kwartiertje, iets langer als je de spelregels niet kent. Het is niet zo moeilijk: we doen dit al enkele jaren en ieder A-lid heeft het gehaald, dus jij kunt dit ook :-).

2. Tellen op thuisdagen. A-, B- en C-jeugd. A-jeugd fluit (zie hierboven) en alle jeugd telt. Tellen is vrijwel altijd voor en na je eigen wedstrijd en je teammanager regelt dat iedereen uit je team even vaak aan de beurt komt. Tellen is niet alleen de telbordjes omdraaien, het is ook het DWF (het digitale wedstrijdformulier) bijhouden. Nog nooit gedaan? Geen nood: vraag om hulp, iedereen kent het en straks jij ook.

3. Halve dag zaalwacht meedraaien. Voor A-jeugd. Dit is nieuw! Onze A-meiden en -jongens gaan een halve dag meedraaien als zaalwacht. Zo leren zij wat dit inhoudt als zij naar de senioren gaan. De zaalwacht (meestal twee seniorenteams) regelt alles op de thuisdag: opbouwen, ombouwen en afbreken van de velden, jeugdwedstrijden fluiten, ontvangst tegenstanders en Nevobo-scheidsen, DWF checken en heel veel koffie-thee-broodjes-limonade regelen voor je medezaalwachters. Lange dag, maar ook supergezellig.

4. Help de zaalwacht! Ouders en leden. Op thuisdagen moet er voor 9:00 uur veel gebeuren. Stroop je mouwen op en help even bij het opbouwen van de velden. Na de miniwedstrijden rond 10:00 kun je helpen met de velden 3 en 4 ombouwen. ‘s Middags vóór H1 worden veld 1 en 2 een center court, met boarding en tribunes. En gedurende de gehele dag kan zwerfvuil húp de container in. Vele handen maken licht werk. Dank alvast!

5. Na de (laatste) training. Alle jeugd: ruim de netten netjes op (liever zig-zag opvouwen dan oprollen, dan gaan ze minder door de war, fijn voor de volgende!), ballenkarren opvouwen (niet forceren!) en in de kast terugzetten, alle rommel bij je veld opruimen.

6. Ballenrollen bij de topwedstrijden van D1. A- en B-jeugd, zie schema:

Datum 28 sep

19 okt 9 nov 30 nov 14 dec
Team MA1 MA3+MA4 MA2 JA1+JA2 MA5+MB3 MB1
Datum 18 jan 8 feb 14 mrt 28 mrt 18 apr
Team MB2

MB4

MB5 JA3 + JB2 JB1

7. Ballenrollen bij Protos. VVU gaat in een samenwerkingsverband met de studentenclub Protos ook daar helpen met ballenrollen. Protos H1 speelt Topdivisie en daarbij zijn ballenrollers verplicht, maar omdat zij zelf geen jeugdteams hebben doen wij dat, samen met nog enkele andere clubs. De sfeer bij Protos is altijd geweldig en de wedstrijd die je als ballenroller van dichtbij meemaakt is spectaculair. Het is vroeger op de dag dan bij VV Utrecht, hun wedstrijden beginnen 17 à 17:30 uur. Details krijg je via je teammanager.

Datum 21 sep 5 okt 19 okt 25 jan 8 feb
Team MB1 Mini’s MC1 Mini’s JC1

8. Supermini van de week bij D1 en bij H1. Je wordt even een écht teamlid van D1 of H1: je doet de voorbespreking mee, de warming-up, je mag de eerste opslag doen en de rally uitspelen. De rest van de wedstrijd ben je wisselspeler en zit je naast de coach of sta je met de andere wissels naast het veld. Elke time-out sta jij erbij en yell je mee naar de overwinning. Hier kun je je voor opgeven (e-adres volgt).

9. Oproep aan ouders: we zouden het super vinden als meer ouders betrokken raken. We hebben al veel ouders die vrijwilligerstaken oppakken, maar binnen onze club liggen er altijd nog ideeën en taken voor het oprapen. Op de eerste thuisdag hebben we daarvoor de V-markt, waarop we vrijwilligers aan vacatures koppelen. Hier kunnen (moeten :-) ouders intekenen op klussen en vacatures. Als voorbeeld: we zoeken voor het NOJK (dat zijn de NL-jeugdkampioenschappen, eerste speeldag 4 januari en VVU speelt in alle 8 categorieën mee) nog vier scheidsrechters. Dit betekent 1 dagdeel een cursusje (VS2) en 1x een ‘examenwedstrijdje’ fluiten. Nu wordt dit door senioren-leden opgepakt, terwijl het ideaal zou zijn als een ouder van spelers die meedoen aan het NOJK dit zouden doen. En er zijn natuurlijk nog een hoop andere leuke dingen die ouders kunnen doen :-).

10. In de jeugdmanual staan alle taken en functies rondom de jeugd uitgelegd. Neem die eens door. En als je iets ziet waarvan je denkt: ‘Dat lijkt me leuk, dat wil ik wel doen’, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..