VertrouwensContactPersonen (VCP)

VVU wil niet alleen een sportieve en gezellige vereniging zijn, we willen ook een ‘veilige’ vereniging zijn. Dat betekent dat we van leden, trainers, coaches, ouders en supporters vragen een positieve bijdrage te leveren aan een veilig klimaat en goede omgangsvormen. Dat klinkt vrijblijvender dan het is. Het bestuur van VVU neemt incidenten die gepaard gaan met verbaal of fysiek geweld, pestgedrag of seksuele intimidatie uiterst serieus.

Een werkgroep van betrokken ouders heeft het vertrouwensbeleid van VVU handen, voeten en een hart gegeven. In mei 2013 is het als beleidsstuk besproken in de ledenvergadering. Daarna zijn er VertrouwensContactPersonen (VCP’s) aangesteld die aanspreekbaar zijn voor leden, ouders, trainers, vrijwilligers en supporters.

Momenteel zijn er twee VCP’s :

Karlijn Stals stelt zich voor: "Ik ben Karlijn en speel met veel plezier in D3 van VVU. Ik ben werkzaam als GZ-psycholoog. Voor plezier, sportieve prestaties en gezelligheid is een veilige (sport)omgeving belangrijk. Daar wil ik me als vertrouwenscontactpersoon binnen VVU graag voor inzetten!"

vcp pim smal

en Pim Smal: "Mijn naam is Pim en ik speel sinds een aantal jaar in Heren 9. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bij VVU thuis voelt en daarom vervul ik al sinds enige tijd de rol van vertrouwenscontactpersoon. Stuur ons gerust een berichtje als er iets speelt. Alles is welkom."

Heb je het gevoel of krijg je signalen dat de veiligheid in het geding is, bijvoorbeeld door seksuele intimidatie of pesten of heb je hier vragen over, neem dan contact op met Karlijn of Pim. Dat kan voor jezelf zijn, maar ook voor een teamgenoot.

Gesprekken met de VCP zijn in principe vertrouwelijk. Die vertrouwelijkheid wordt alleen doorbroken als de VCP op grond van de wet verplicht is de vertrouwelijkheid te doorbreken. De VCP werkt op basis van het functieprofiel en protocollen die binnen NOC/NSF zijn vastgesteld.